De officiële onofficiële soundtrack

Een paar weken geleden vertelde ik in een blog al dat Gevleugelde Duisternis er waarschijnlijk niet geweest zou zijn zonder muziek. Een blog waarin ik aandacht besteedde aan een album dat veel heeft betekend tijdens het schrijven: het album Audioslave van de gelijknamige band. Ik beloofde toen ook dat er een afspeellijst op Spotify aan zat te komen, met muziek die regelmatig op de achtergrond aanwezig was tijdens het schrijven. En vanaf vandaag is deze afspeellijst daadwerkelijk te beluisteren op Spotify: de officiële onofficiële soundtrack van Gevleugelde Duisternis.

De afspeellijst is een selectie van nummers die door de jaren heen de revue hebben gepasseerd. Sommige nummers waren er in 2003 al bij in het prille begin, anderen hebben pas later hun intrede gedaan. Het zal waarschijnlijk niemand verbazen dat Audioslave goed is vertegenwoordigd, maar verder is het een bonte verzameling van o.a. rock, pop en filmmuziek. Net als mijn filmsmaak, is mijn muzieksmaak divers en een mix van genres. Qua stemming die de muziek oproept, schiet het ook alle kanten op: van opgewekt, speels en ingetogen naar melancholisch, duister en episch.

Nu zegt de afspeellijst op zich niet zo heel veel over het boek – het vertelt wel zo’n beetje alles over mijn muzieksmaak – maar toch hebben veel hoofdstukken en personages uit het boek door muziek hun definitieve vorm gekregen. Er zijn bijvoorbeeld personages die qua karakter zijn voortgekomen uit wat een bepaald nummer bij me opriep.

Uiteraard was muziek op de eerste plaats vaak puur als achtergrondruis aanwezig tijdens het schrijven, om de rest van de wereld buiten te sluiten. Dat klinkt altijd vrij neerbuigend voor de muzikanten en componisten – tof nummer heb je gemaakt, prima achtergrondruis – maar ik bedoel het als een compliment. Ik heb vooral een zwak voor nummers met een catchy melodie. Die vormen vaak de perfecte achtergrondruis.

Verder zijn er ook nummers die wat meer diepgang hebben dan alleen een prettige melodie. Muziek waarvan de songteksten me ook aanspreken en raken. Soms hoorde ik in zo’n nummer een zin die perfect paste bij wat ik aan het schrijven was, waardoor het voor mij verbonden raakte met een hoofdstuk of personage.

Muziek die een combinatie van prettige achtergrondruis en diepgang vormt, is voor mij filmmuziek. Die kan goed helpen om in een bepaalde gemoedstoestand te komen tijdens het schrijven. Soms ook door juist filmmuziek te kiezen die haaks staat op wat je schrijft: zo kan een subtiel pianonummer heerlijk zijn bij het schrijven van een bloederige veldslag. Maar nummers van componisten als Hans Zimmer en Clint Mansell waren om eerlijk te zijn toch iets vaker aanwezig bij het schrijven van epische taferelen.

Filmmuziek is overigens ook een perfect genre voor bij de afwas of andere huishoudelijke klusjes. Ik kan het iedereen aanraden om een afspeellijst te maken met filmmuziek voor huis-tuin-en-keukenzaken. Het maakt alledaagse handelingen even net iets spectaculairder. Net als het typen op een toetsenbord.

Door te klikken op de bovenstaande afbeelding kun je de afspeellijst bekijken en in zijn geheel beluisteren op Spotify. Of klik hier als omhoog scrollen iets te veel moeite kost.

Luister ze.

Jan