Het schrijfproces – deel 4

Het schrijfproces – deel 4

Een nieuw jaar,  dus hoog tijd voor weer een belangrijke update over het boek!

Het boek zit momenteel in de redactionele fase. Er vinden geen wereldschokkende veranderingen plaats, maar er worden wel een aantal zaken die nog niet helemaal lekker lopen aangescherpt. Het zijn allemaal punten die aangedragen zijn door een belangrijk groepje mensen: de testlezers.

Afgelopen najaar is het boek namelijk door een aantal testlezers gelezen, wat een spannend moment was voor mij als beginnend schrijver. Je hoopt dat mensen het boek leuk vinden, en zo niet, dat ze het dan in ieder geval wel uitgelezen hebben en met bruikbare feedback komen. Maar wat je ook hoopt, het wachten op de feedback blijft zenuwslopend.

Ik had een vragenlijstje gemaakt voor de lezers, maar een gezamenlijke bijeenkomst in een café in Utrecht was het belangrijkst: een middag waarbij iedereen zijn zegje kon doen. De testlezers waren gelukkig enthousiast over het boek. Uiteraard hadden ze ook de nodige kritiek. Het waren grotendeels dezelfde kritiekpunten, waardoor ik aan de slag kon met het aanpassen van specifieke stukken in het boek.

Het blijft soms lastig om verbeterpunten te onderscheiden van persoonlijke smaak, maar ik ben blij dat mijn testlezers met eerlijke en bruikbare feedback kwamen. Als schrijver doe je uiteraard alleen iets met de punten waar je het mee eens bent, het blijft tenslotte jouw werk, maar meestal weet je al welke stukken in je boek nog aangescherpt moeten worden. Het is prettig als je eigen vermoedens dan bevestigd worden via je testlezers, als een second opinion.

Ik had deze fase van het schrijven natuurlijk graag gedaan in samenwerking met een uitgever, maar tot dusver is het boek helaas nog niet opgepikt door een uitgever. Afwijzingen horen er helaas bij, zeker als je begint als schrijver. Wel weer een belangrijke les geleerd: voortaan eerst testlezers, dan het inzenden naar de uitgever. Al doende leert men, zullen we maar zeggen.

Het plan is nu om het boek rond de zomer in te zenden naar een aantal kleine uitgevers die ik interessant vind. Mocht ook dat niets worden, dan zal ik het boek in eigen beheer gaan uitgeven. Net zoals bij het maken van een film, moet je bij het schrijven van een boek een lange adem hebben. Dat er inmiddels mensen zijn die het boek met plezier hebben gelezen, is een fijne motivatie tijdens deze laatste fase van het schrijven.

Jan