Een terugblik op de boekpresentatie

Bijzonder, spannend en een beetje onwerkelijk. Zo voelde voor mij de boekpresentatie aan van mijn eerste boek: Gevleugelde Duisternis. Op donderdag 14 november vond de presentatie plaats bij boekhandel Gianotten Mutsaers in Tilburg. Weer een nieuwe ervaring rijker: je eigen boek presenteren aan de wereld. We zijn inmiddels weer een week verder, dus een wat uitgebreidere blog over de boekpresentatie leek me wel op zijn plaats.

Om te beginnen had ik het met de locatie niet beter kunnen treffen: een stijlvolle boekhandel in hartje Tilburg die enthousiast ondersteuning bood. Ontzettend leuk dat ik zo’n fijn podium heb gehad voor mijn presentatie.

Tegelijkertijd is een boekhandel ook een beetje intimiderend tijdens je eerste boekpresentatie: je bent omringd door duizenden boeken van beroemde schrijvers en daar sta je tussen met je eerste boek, hopend dat je presentatie goed verloopt en dat mensen het boek met plezier gaan lezen. Gelukkig kan ik terugkijken op een geslaagde avond, maar aan het begin van de avond was het heel even onduidelijk of ik überhaupt een presentatie kon geven.

Tijdens de installatie van de presentatieapparatuur – nog voor de gasten arriveerden – was er een kort moment van lichte paniek, omdat er een verloopkabeltje ontbrak. Zo’n klein maar belachelijk duur ding, waarmee een laptop aan een beamer kan worden aangesloten. En zonder verloop, geen presentatie. Gelukkig was het koopavond en zat er een elektrowinkel om de hoek, dus dat probleem was snel opgelost. Een van de voordelen van je boekpresentatie organiseren in het centrum van een stad tijdens een koopavond.

Gelijk ook een praktische tip voor iedereen die zelf een (boek)presentatie aan het organiseren is: check altijd of je laptop goed aangesloten kan worden op de apparatuur die bij een locatie aanwezig is. En zorg dat je in het bezit bent van alle benodigde kabels en toebehoren. Normaal ben ik altijd van het dubbelchecken, maar deze keer helaas niet. Het zullen de zenuwen wel geweest zijn. Tot zover deze technische intermezzo.

Gezien ik behoorlijk lang met het boek bezig ben geweest, stond een groot deel van mijn boekpresentatie in het teken van de totstandkoming ervan. Hoe het ooit begon als een reeks tekeningen en eindigde in een boek, bijna twintig jaar later. Een verhaal op zich en voor mij daarom ook een logische invulling van de presentatie. (Meer over het maakproces kun je hier lezen.)

De opbouw van de presentatie had ik al een tijd helder in mijn hoofd zitten: eerst iets vertellen over films en boeken die op jonge leeftijd veel indruk maakten en het begin vormden van mijn voorliefde voor genrefilms en boeken. Gevolgd door een samenvatting van het schrijfproces, waarbij ik de belangrijkste punten aanstip. Best wel wat informatie, maar het paste prima in een enthousiaste presentatie van een kwartier, gevolgd door een vraag- en antwoordsessie.

Voor mij was het bovenstaande een fijne opbouw, met een informeel karakter waarbij het publiek ook actief werd betrokken. Ik wilde ook graag zelf mijn verhaal vertellen en niet iets met een interviewer of gastspreker. Dat werkte voor mij in ieder geval prettig, waardoor ik kan terugkijken op een fijne avond waarop ik met plezier over het boek heb kunnen vertellen.

En nu is het échte werk pas begonnen: het boek aan de man brengen. De afgelopen week ben ik volop bezig geweest met de PR en de verspreiding van het boek. Vrijdag en zaterdag zijn een aantal regionale boekhandels persoonlijk bevoorraad, dus de eerste ‘tour’ van het boek is al een feit. Daarnaast zijn ook een aantal recensie-exemplaren de deur uitgegaan. Verder ben ik ook aan het uitstippelen bij welke evenementen ik het boek wil gaan aanbieden. Een drukke tijd dus nog voor de boeg.

Zoals de zanger van Slade – momenteel overal weer te horen – in hun beroemde hit Merry Xmas Everybody ook al herhaaldelijk zingt: It’s only just begun.

Jan